YouTube Vergisi Nedir, Ne Kadar ve Nasıl Ödenir?

YouTube Vergisi Nedir, Ne Kadar ve Nasıl Ödenir?

Günümüzde en popüler video yayın platformu olan Youtube’da ülkemizde oldukça fazla kişi içerik üretici olarak yer almakta ve hesaplarında yayınladıkları bu videoların izlenmeleri, reklam gelirleri ve sponsorluklar ile para kazanmaktadırlar. Kısa bir süreye kadar Youtube içerik üreticilerinin bu platformdan ve Google AdSence üzerinden kazanmış oldukları paralar vergiye tabi tutulmamakta ve kişiler bu gelirlerini devlete paylaşmamakta ve vergiden muaf olmaktaydı.

Ancak özellikle Youtube’un ülkemizde geldiği önemli nokta sebebiyle tanınırlığı ve popülerliğinin artması, özellikle pek çok tanınan Youtuber’ın oldukça yüksek meblağlar kazanmaya başlaması da işin içine eklenince devlet tarafından dikkat çeker bir hale gelmiş ve bu konuda bir Youtube vergi düzenlemesi getirilmiştir. Belli kurallar çerçevesinde Youtuber’ların yıllık gelirlerinden de vergi alınmaya başlamıştır. Ancak özellikle daha önce böyle bir durumu yaşamamış olan kişiler, bu haberi öğrendikten sonra pek çok sorunun cevabını aramaya başlamış ve bu konuda özellikle bazı soruların cevaplarını oldukça merak etmişlerdir.

Youtube vergisi nedir, ne kadar ve nasıl ödenir? Tarzı sorular, Youtube’da içerik üretici olan pek çok kişi tarafından çok sık sorulmuştur. Youtube vergi düzenlemesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, tüm cevapları bu makalede bulabilir.

YouTube Vergisi Nedir?

YouTube vergisi anlamı

Devlet tarafından Youtuber’lar da vergi mükellefi sayıldıktan sonra en çok aranan ve araştırılan soru, Youtube vergisi nedir? Olmuştur. Bu soruya bir açıklık getirmek ve merakları gidermek gerekirse; Youtube vergisi, 2022 yılında YouTube’da içerik üretici olarak yer alan ve Google tarafından videolarına yönlendirilen reklamlar, çeşitli sponsorluklar ve izlenmeler ile gelir elde eden kişilerin, yıllık gelirlerinin yüzde 15’lik kısmını gelir vergisi olarak devlete ödemesi olarak özetleyebiliriz.

Bu Youtube vergisi için kişiler, kazandıkları toplam gelirin içerisinden giderlerini düşebilmekte ve bu sayede YouTube videoları için harcamış oldukları paraları, gider kalemi olarak gelirlerinden düşürerek daha az vergiye tabi tutulabilmektedir. YouTube vergisi huşunda, gelir elde eden kişiler, bu gelirin içerisinden tüm giderlerini düştüğünde eğer bir miktar kalmıyorsa, vergi ödemelerine dahi gerek kalmayabilmekte ve bu nedenle aslında bu vergi Youtuber’lar için çok da zor bir duruma sebep olmamaktadır.

Youtube vergisi konusunda özellikle en çok dikkat edilmesi gereken husus, içerik üreticilerinin her yıl Mart ayında, Youtube üzerinden kazanmış oldukları gelir üzerinden yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi olmaktadır. Her yılın Mart ayı dışında, yılda 4 ayda bir yani 3 kez olmak üzere ise yine Youtube içerik üreticileri bu sefer geçici vergi beyannamesi vermelidir. Bu beyannamelerin verilmemesi ve kişinin üstüne düşen verginin ödenmemesi durumunda ise kişilere YouTube vergi cezası kesilmektedir.

YouTube Vergisi Ne Kadar?

Youtube vergisi ne kadar? Diye merak ediyor ve araştırıyorsanız eğer; Bu konuda belirli bir tutar bulunmamaktadır. Çünkü Youtube vergisi, kişilerin her yıl Mart ayında belirttikleri yıllık gelirin yüzde 15’lik kısmına denk gelen ücret olarak alınmakta ve bu sebeple Youtube içerik üreticilerinin kazanmış oldukları yıllık gelirler farklılık gösterdiği için her kişinin devlete ödemiş olduğu vergi miktarı da farklılık göstermektedir.

Ancak bu gelir yüzdesi ve ücreti konusunda bazı gereklilikler bulunmaktadır. Kişilerin bu yüzde 15’lik vergi istisnasından faydalanabilmeleri için şu 3 şeye sahip olması gerekmektedir;

  • Youtube içerik üretici olarak gelir elde eden kişinin giderleri de içerisinden çıkarıldığında 880.000 TL’yi geçmemelidir.
  • Kişilerin Youtube hesaplarının bağlı olduğu ve ödemelerinin yapıldığı banka hesabının Türkiye’de kurulu ve faaliyet gösteren bir banka olması gerekmektedir.
  • Tüm Youtube kazançlarının banka hesabına aktarılması ve bir para kaçırma durumu yaşanmaması

Bu konuda özellikle bir Youtube içerik üreticisinin reklamlar ve sponsorluklar ile elde ettiği yıllık geliri ne kadar fazlaysa, devlete ödeyecek olduğu vergi bedeli de o kadar fazla olmaktadır. Çünkü bu vergi, ne kadar kazanılıyor olursa olsun kişilerin gelirinin yüzde 15’ine tekabül edeceği için, çok fazla kazanmayan kişilerin ödeyecek olduğu vergi de bu nedenle oldukça az olmaktadır.

Youtube vergisi ne kadar? Sorusunu soran kişiler, kazanmış oldukları gelirin içerisinden gider kalemlerini çıkartarak kalan tutarı bulduktan sonra çok basit bir şekilde, kazanmış oldukları net gelirin yüzde 15’ini hesaplayarak Youtube vergi hesaplama yapabilmektedir.

YouTube Vergisi Nasıl Ödenir?

Youtube vergisi nasıl ödenir? Sorusu, Youtube platformunda içerik üretici olan ve çeşitli sponsorluk ve reklamlardan para kazanan Youtuber’lar tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Ülkemizde geçtiğimiz dönemlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu ve yürürlüğe giren özelge ile birlikte Youtube’dan gelir elde eden kişilerin kazançları da vergiye tabi tutulmaya başlamış ve kişiler yıllık kazançlarından devlete vermeleri gerektiği vergiyi nasıl ödeyeceğini araştırmaya başlamıştır.

Bu çok merak edilen soruya yanıt verilecek olursa; Youtube vergisini, kişiler kendi ödememektedir. Bu vergiler, kişilerin Türkiye içerisinde sahip oldukları ve Youtube gelirlerinin aktarıldığı banka hesabı, hangi bankaya aitse, kişilerin yıllık kazançları üzerinden belirlenmiş olan vergi ücreti bankalar tarafından otomatik olarak vergilendirilmektedir. Kısacası, kişilerin bir ödeme işlemi ile uğraşmasına veya herhangi bir yere gitmesine gerek kalmadan, bankalar kişilerin yerine vergilendirmeyi yaparak vergi dairelerine bu ücreti ödemekte ve kişiler bu sayede vergilerini ödemiş olmaktadır.

YouTube Vergi Cezası

YouTube vergi cezaları

YouTube’da içerik üretici olarak yer alan ve AdSense ile videolarında gösterilen reklamlardan gelir elde eden kişilerin, yapılan son düzenleme ile birlikte vergiye tabi tutulması üzerine kişiler her yıl kazandıkları yıllık gelirin giderler içerisinden çıkarılmış haliyle yüzde 15’lik bir kısmını devlete vergi olarak ödemek zorunda kalmıştır. Ancak hala daha bu vergi meselesini bilmeyen, ciddiye almayan veya ödemeyen kişiler, son zamanlarda YouTube vergi cezası ile baş başa kalmışlardır.

Adsence vergi cezası olarak da tabir edilen bu ceza, gerektiği şekilde her yılın Mart ayında ve aynı zamanda her yıl 4 ayda bir olmak üzere gelir vergisi beyannamesi yapmayan kişilere kesilmeye başlamıştır. Özellikle sponsorluklardan, izlenmelerden ve özellikle kişilerin hesaplarında yayınladıkları videoların içerisinde veya öncesinde Google tarafından gösterilen reklamlardan gösterim başına gelir elde eden kişiler, yıl sonunda tüm bu gelirlerinin yüzde 15’ini devlete vermek zorundadır. Artık Youtube kazançları da ticari gelir olarak değerlendirilmeye başlandıktan sonra Youtuber’ların vergilerini ödememesi, vergi kaçakçılığı suçuna girdiği ve bu suç oldukça ciddi bir suç olduğu için, kişilerin bu suçu devam ettirmemesi adına vergilerini hemen ödemesi gerekmektedir.

Özellikle vergi ödemek istemeyen kişiler, Youtube’dan kazandıkları yıllık gelirin içerisinde yer alan gider kalemini olduğundan çok fazla göstererek vergi ücretini azaltmakta ve bu da çok ciddi bir suç teşkil etmektedir. Bu nedenle vergilerini eksik ödeyen veya ödemeyen kişiler, devlet tarafından çeşitli yaptırımlara maruz kalmakta ve bu nedenle dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle gelir ve gider takibinin iyi yapılarak gelirlerin ve giderlerin eksiksiz bir şekilde ve tam olarak belirtilmesi, ardından vergi ödemelerinin de eksiksiz bir şekilde ve zamanında yapılması, kişilerin çeşitli yaptırımlara maruz kalmaması adına yapmaları gereken görevlerdir.


Yorum Yap



widget-1

MAIL ADRES

info@sosyalat.com

widget-2

TELEFON

0850 307 54 67