YouTube Vergisi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

YouTube Vergisi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

YouTube vergi hesaplama nasıl yapılır? Günümüzde birçok kişi YouTube hesabı açmak, bunun üzerinden bir gelir kazanmak ister. Bilindiği üzere bunun bir vergisi de vardır. Kanal açmadan önce bunu da ayrıntılı olarak bilmeniz tavsiye edilir.

YouTube günümüzde birçok ülke tarafından vergiye tabi tutulur. Türkiye’de de platform üzerinden elde edilen gelirlerin emek ve sermaye sistemine dayandığı, gelir elde etme amacının ticari faaliyet tanımını değiştirmediği için vergilendirmeye tabidir.

Bu bakımdan gelirin banka hesabına yönlendirilmesi gerekir. Bu finans kurumları yatırılmış olan paradan yüzde 15 kesinti yaparak, vergi dairesine ödemektedir.

YouTube Vergisi Nasıl Ödenir?

YouTube vergisi ödeme

Günümüzde birçok kişiye bir YouTube kanalı açarak gelir kazanmak çekici gelir. Ancak bunun bir vergisi de vardır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından daha önce yayınlanan bir özelge, bu kazançları vergiye tabi tutmaktadır.

YouTube vergi hesaplama konusunda bunu da bilmeniz gerekir. Bakanlık tarafından yayınlanan özelge gösterilen reklamların neticesinde meydana gelen kazancı ticari kazanç olarak belirtmektedir. Bu sebeple yıllık ödenecek gelir vergisi mükellefi olunmaktadır.

Elde edilen gelir banka hesabına yatırıldığı zaman, vergilendirme banka tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Belirlenen ücret kesilmekte, ardından da vergi dairesine ödenmektedir. Bu yüzde 15 oranındadır. Ancak iş yapıldığı esnada yapılan harcamalar düşülebilir.

Örnek olarak YouTube vergi hesaplama yaparken mikrofon, kamera ya da üretile nbir içerik için yapılan harcamalar, gider kalemi olarak gelirlerden düşülebilir.

Gelir Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Peki, gelir vergisi ödenmezse ne olur? Bu sorunun yanıtını bilmek de YouTuber olmak isteyen kişiler için şarttır.

YouTube üzerinden kazanılan gelirler ticari gelir olarak sınıflandırılmaktadır. Vergi kanunu kapsamında ticari gelir kategorisi altında olduğu için, vergilendirmeye tabidir. Eğer ödenmemesi durumunda vergi kaçakçılığı olmaktadır.

Dolayısıyla YouTuber olmuşsanız ve ödeme yapmazsınız bu nedenle suç oluşturmaktadır. Aynı şekilde YouTube üzerinden elde edilen gelirler üzerine oynama yapılırsa, suç oluşturmaktadır.

Vergi kaçırmak ciddi bir suç olduğu için ciddi yaptırımlar ile karşılaşılabilir.

YouTuber’lar Şirket Kurmalı Mı?

Peki, YouTuber’lar şirket kurmalı mı? Vergi hesaplaması kadar bir şirket kurulup kurulmaması da önemlidir. Bu bakımdan gelirler 880,000 TL’ye kadarsa şirket kurma zorunlu değildir.

Ancak bunun için söz konusu rakamın aşılmaması, Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yer alan bir banka hesabının bulunması, kazancın da buraya yönlendirilmesi gerekir. Tüm bunlar gerçekleştirildiği durumda şirket kurmaksızın da YouTube üzerinden elde edilen kazançlar elde edilebilir.

Eğer şirket kurmanız gerekiyorsa şahıs firması açmanız mümkündür. Bu kapsamda ödenecek olan başlıca vergiler,

  1. KDV,
  2. Gelir Vergisi,
  3. Geçici Vergi,
  4. Bunların Damga Vergisi şeklindedir.

Bunun dışında da şahıs firmalarının sabit maliyetleri vardır. Ancak 29 yaşının altında olan ve ilk kez şirket kuracak olan genç girişimcilere teşvikler de vardır. Bunlar da YouTube vergi hesaplama kadar önemlidir.

Böylece 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf olunmaktadır. Ek olarak Bağ-Kur primleri de 1 sene boyunca devlet tarafından karşılanmaktadır.

Ayrıca 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni bir ekonomi paketinde, gerek YouTube gerekse diğer sosyal medya platformlarında içerik üreten genç girişimlere dair yeni muafiyetler ve düzenlemeler de yer almaktadır.

Bu çerçevede fenomenler ve YouTuber olan kişiler kazandığı gelirler ile telefon ve tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elde ettiği kazançlar gelir vergisinden muaftır.

YouTube Sponsorluk Faaliyetlerinin Faturalandırılması Nasıl Yapılır?

YouTube vergisi nasıl ödenir? Sponsorluk faaliyetlerinin nasıl faturalandırıldığı da önemli bir konudur. YouTube kanalınız bulunuyorsa, tanıtım ve reklamlar için fatura düzenlenmesi gerekir. Faturalarda stopaj tevkifatı da uygulanmalıdır.

Bu kanala ve kazanca göre değişiklik gösterir. Örnek olarak 10,000 TL reklam tutarı için anlaşmışsanız ve 2022 yılı geliriniz 880,00 0TL altındaysa KDV 1,800 TL, yüzde 15 stopaj 1,500 TL olacaktır.

Bunun yanı sıra hizmetin verildiği kişi de ödemediği stopaj tutarını sizin adınıza beyan etmelidir. YouTube vergisi nasıl ödenir konusunda yüzde 15 oranındaki stopaj vergisi, paranın yatırıldığı banka tarafından kesilir.

YouTube Kazançları Nasıl Hesaplanır?

Peki, YouTube kazanç hesaplama nasıl yapılır? Günümüzde YouTuber olmak isteyen birçok kişi vardır. Bunun başlıca sebebi video çekerek kazanç sağlamanın çekici gelmesidir. İnsanlar bir kanal açmadan önce ne kadar kazanabileceğini sıklıkla düşünmektedir.

Ancak kazançlar her kanala göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla herkes için standart bir fiyat yer almamaktadır. Aynı sayıda izleme alan iki kanal da aynı fiyatlara sahip olmayabilir. Ancak para kazanmanın en sık tercih edilen şekli İş Ortaklığı Programı’dır. Bunun için kişinin 1,000 üzeri abonesi olmalıdır.

Ayrıca son 12 ay içerisinde 4,000 saatten fazla izlenme de alınmalıdır. Bu gibi koşulları yerine getiriyorsanız, başvuru normal bir şekilde yapılabilir.

YouTube’da Hangi Gelirlerden Kazanç Sağlanabilir?

YouTube kazanç hesaplama farklı reklam türleri için sık sık sorulmaktadır. Bu bakımdan kişiler şu gibi seçenekleri değerlendirebilir;

Video Reklam Türü

Açıklama

Gösterim alanı

Özellik

Atlanabilir video reklamlar

İzleyici reklamı izledikten 5 saniye sonra atlayabilir

Bilgisayar, mobil cihazlar, TV ve oyun konsolları

Video oynatıcıda oynatılır ve 5 saniye sonra geçilebilir.

Atlanamayan video reklamlar

Videonun izlenmesi için reklamın tümü izlenmelidir.

Bilgisayar, mobil cihazlar, TV ve oyun konsolları

Bölgesel standartlara göre 15-20 saniye uzunluğundadır.

Bumper reklamlar

Videonun görüntülenebilmesi için maksimum 6 saniye süren bir reklamdır. Kullanılması için hem atlanabilir hem de atlanamayan reklamlar aktifleştirilir

Bilgisayar, mobil cihazlar, TV ve oyun konsolları

En fazla 6 saniyedir.

Yer paylaşımlı reklamlar

Görüntü ya da metin bulundurur. Videonun altındaki yüzde 20’lik kısımdadır.

Yalnızca bilgisayar

468X60 ya da 728X90 pilsel boyuttadır.

 

Eğer programa kabul edişmişseniz, bunların herhangi birini kullanmanız mümkündür. Kazanç elde edilmeye başlandıktan sonra vergi ödenmesi gerektiği de unutulmamalıdır.

YouTube Üzerinden Para Kazanma Yöntemleri Neler?

YouTube para kazanma yöntemleri sadece reklamlar ile sınırlı değildir. Farklı çözümler de kişiler tarafından değerlendirilebilir. Bunlardan bir tanesi de markalar, firmalar ile anlaşma yaparak ürünlerini tanıtmaktır.

Böylece alınan reklamlar üzerinden bir ücret alınabilir. Lakin ne kadar kazanç alındığı yapılan anlamaya göre değişir. Kişiler ne kadar çok seviliyorsa bu o kadar yükselir. Ayrıca bir firma ile anlaşabilir, böylece satışına yardım ettiğiniz ürünler aracılığıyla bir komisyon elde edebilirsiniz.

YouTube’da Para Kazanmak için Nelere Dikkat Edilmeli?

YouTube'ta para kazanmak için dikkat edilmesi gerekenler

YouTube para kazanma yöntemleri dikkatli şekilde kullanılırsa daha iyi kazançlar elde edebilirsiniz. Bunun için oluşturduğunuz videoların kalitesi büyük bir öneme sahiptir. Zira sevilen videolar oluşturmak size daha fazla izleyici ve abone getirecektir.

Ayrıca özgünlüğe de önem vermeniz gerekir. Bunlar sayesinde daha iyi sonuçlar almaya başlayabilirsiniz. Kanal içinde kullandığınız dile de önem vermeniz tavsiye edilir. Videoların içerisinde alt yazı kullanmanız da önerilir.

Zira videonuz Türkçe olsa bile insanlar kullandığınız bazı kelimeleri anlamayabilir. Hazırladığınız alt yazılar oldukça kullanışlı olacağı için başarılı sonuçlar elde edilebilir. Video çözünürlüklerinin de yüksek olmasıyla kanalınızı daha verimli bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Kazançlarınızı da böylece yükseltebilirsiniz.


Yorum Yap



widget-1

MAIL ADRES

info@sosyalat.com

widget-2

TELEFON

0850 307 54 67