Whatsapp birçok kişi tarafından kullanılabilen bir uygulama. Her ne kadar her gün dile getirilen kelimelerden biri olsa da Whatsapp sözleşmesi sebebiyle birçok kişi daha fazla merak etmekte. Bilindiği üzere bugün son. Durum böyle olunca birçok kişi nelerin yapılıp, yapılamayacağını da düşünmeye başladı. Bu konuda iletişim uygulamasının ilkelerini kabul etmeyen kişilerin neler yapamayacağı kesin hale geldi.
Whatsapp ilk kullanıma sunulduğu sonra global çapta en çok kullanılan platformlardan biri haline geldi. Her ne kadar günlük kullanımı sebebiyle herkesin dilinden düşmese de, sözleşmesini değiştirdiği andan sonra insanlar farklı konuları da merak etmeye başladı.
Her ne kadar bir dönem itirazlar sebebiyle ilkelerin iptali iddiaları yayılmış olsa da, Whatsapp yalnızca kabul etme zamanını ileriye aldı. Zira 8 Şubat, 15 Mayıs’a dek çekildi. O günün gelmesiyle beraber, birçok kişi Whatsapp hesaplarına ne olacağına dair birçok soru barındırmaya başladı. Peki, bu konuda bilmeniz gerekenler neler?
Whatsapp sözleşmesini onaylamayan kişilerin, aplikasyona erişimlerinin hemen kaldırılmayacağı söylenebilir. Zira öncelikle sohbet listelerine ve bildirim ekranı harici çağrı ve mesajlara yanıt verme kaldırılacak.
Peki, bu ne anlama geliyor? Bu bakımdan kişiler önceden gerçekleştirdikleri yazışmalara artık erişemeyecek. Ayrıca Whatsapp’ın rehber bölümündeki kişiler de görüntülenemeyecek. Dolayısıyla bir kişi size yazmazsa, mesaj atmanız da mümkün olmayacak. Sohbet kısmına girilememesi, aynı zamanda yalnızca bildirim kısmındaki mesajlara yanıtlanmasına izin verecek. Eğer bir kişi sizi ararsa da sadece bildirim ekranından işlem yapılabilecek.
Buradan da anlaşılacağı üzere hemen kişilerin engellemesi yapılmayacak; kademeli olarak aplikasyon daha işlevsiz hale gelecek. Aplikasyona giriş sadece Whatsapp sözleşme onayı için gerçekleşecek. Bu sebeple bir anlamı bulunmayacak.
Whatsapp sözleşmesini onaylamayan kişiler sadece bu durumla kısıtlı kalmayacak. Şayet bir süre daha onaylama yapılmazsa, farklı özellikler de kısıtlanacak. Bu bakımdan uygulama erişimi, arama alma ve mesaj gelmesi engellenecek.
Bu süreçte yine uygulamaya sözleşme onayı için girilebilecek. Mesajların ve aramaların alınmaması, kişilerin uygulamadan yararlanamayacağı anlamına gelmekte. Bununla beraber yapılabilecek bir şeyler hâlâ mevcut olacak. Zira Whatsapp yedekleme için veri indirmesi ile hesap silme işlemleri mümkün bırakılacak.
Eskisi gibi kullanmak isteyen kişiler, kabul ettikten sonra tüm özelliklere sahip olacak. Peki, kabul edilmeli mi? Bu sorunun cevabı tamamen kullanıcılara bağlı. Eğer onaylamayanların en çok neyi kullandığını merak ediyorsanız, Telegram ve Signal görülmekte. Peki, merak edenler için bunların karşılaştırması nasıl?
Whatsapp, Signal ve Telegram ile karşılaştırıldığında hikâye paylaşımına dair özellik sunmakta. Karşı tarafla dosya paylaşma 100 megabayt; video, ses ve fotoğraf paylaşımı için 16 megabayt limit konulmakta. Bunlara ek olarak GIF, emoji, çıkartma, karanlık mod, canlı konum gibi özelliklerinden de bahsedilebilir.
Peki, Telegram neler sunmakta? Burada öncelikle ne olursa olsun, 1,5 gigabayt gibi dev bir sınırı olduğu görülmekte. Tema arşivi bakımından oldukça zengin olan platform gif, emoji ve çıkarma gibi seçenekleri sunmakta; ancak Whatsapp kadar geniş olmadığı söylenebilir.
Signal, kullanıcılarına kaybolan mesaj ve görüntü hizmetini teklif etmekte. Bilindiği üzere bu Instagram ve Snapchat mesajlarında da mevcut. Yüz gizleme seçeneği bulunan aplikasyon, eski mesajları daha hızlı silmekte. Aynı zamanda karanlık mod, gizli klavye gibi opsiyonları da bulundurmakta.
Buna ek olarak fotoğraf düzenleyicisi de mevcut. Her ne kadar çıkartma, gif ve emojisi bulunsa da yeterli değil.
Yorum Yap