Türkiye’deki Yerli Sosyal Medya Platformları

Türkiye’deki Yerli Sosyal Medya Platformları

İnternetin ve teknolojinin gelişmesiyle beraber, sosyal medya platformları da büyük bir popülerlik kazanmıştır. Kişilere eğlenceli zaman geçirme imkânının yanı sıra dünyanın herhangi bir noktasındaki kişiyle iletişim kurma izni verir. Bu nedenle oldukça yoğun kullanım görür.

Günümüzde global çapta kullanılan birçok sosyal medya platformu vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde özetlenebilir;

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. Instagram
  4. TikTok

Bunlara ek olarak Clubhouse da yeni çıkmış olmasına rağmen, birçok kişi tarafından konuşulmakta olan bir platformdur. Her ne kadar birçok kişi henüz duymamış da olsa, yerli sosyal medya seçenekleri de vardır. Peki, bilmeyenler için bunlar neler?

Yazbee

Yerli mühendisler ve yazılımcı ekipler tarafından sunulan Yazbee kullanıma sunulması ardından 2 ay sonra 200 bin gibi yüksek bir sayıya ulaştı. Instagram ve Twitter’ın özelliklerini birleştirerek kullanıcılara sunan platform, içerisinde çok sayıda konu başlığı bulundurur. Yaklaşık 24 konu olmakla beraber, spordan borsaya kadar zengin seçenekleri vardır. Kurucusu Arif Ünver olup, AA ile gerçekleştirdiği bir röportajda Türkiye’de sosyal medya kullanıcısı 50 milyon kişi olduğunu belirterek; gerek kullanıcı sayısı, gerekse aktiflik açısından 10’da olduklarını dile getirdi.

Sosyal medya platformlarının tümünde bilindiği gibi bot hesaplar vardır. Bu en büyük sorun olmakla beraber, adeta en istenmeyen durumdur. Her ne kadar Yazbee içerisinde de botlar olsa da, platform her hafta bunları temizler. Dolayısıyla endişelenmenize de gerek kalmaz.

İçerisinde 100’den fazla tasarımcı, istatistikçi ve mühendis çalışmakta olup, sunucu alt yapısı ile veriler ülkemizde muhafaza edilir. Güvenilir bir yapıya sahip olup, çok sayıda yeni özelliği de vardır.

Yaay

Türk sosyal medya platformları arasından bir diğer seçenek de Yaay’dır. Türkiye merkezli olup, TT Ventures 2020 yılının 2 Eylül gününde açılmıştır. Kategorilere ayrılmış yapısıyla dikkat çekmekte olup, gerçekleştirilen içerik paylaşımlarına göre rozetler verir. Kullanımı ise tamamen ücretsizdir. Hem IOS hem de Android işletim sistemlerinde geçerlidir. Bu nedenle App Store veya Google Play Store kullanılarak yüklenebilir.

Mikroblog bölümü mevcut olan Yaay, gönderilerin beğenilmesine ve yanıtlanmasına izin verir. Üstelik Twitter’da olduğu gibi re-tweet de vardır. Ayrıca beğenmeme seçeneği de bulunur. Bilindiği üzere birçok sosyal medya kullanıcısı beğeni yanına bir de beğenmeme butonu ister. Ancak Instagram, Facebook ve Twitter’da bu bulunmaz. Youtube içerisinde yer almakla beraber, yapılan açıklamalara göre izleyicilerden beğenmeme sayılarının da gizlenmesi planlanmaktadır.

Dolayısıyla Yaay ile bir gönderiyi beğenmemişseniz bu dislike ile hemen belirtebilirsiniz. Sürekli geliştirilen bir platformdur ve yapılan açıklamalara göre daha birçok özellik getirilmesi de planlanır. Kayıt olmak için ad-soyad, kullanıcı adı, e-posta ve şifre gibi seçenekler istenir. Kayıt olmak ve incelemek için https://yaay.com.tr/ adresi açılabilir.

Simitsi

Malatyalı 5 genç tarafından 2015 yılında kurulan Simitsi Türk sosyal medya içindedir. Her ne kadar 2016 yılında kapatılmak zorunda kalsa da, Aydınlı girişimci Ali Seyhan tarafından 2018 yılında alınmış; böylece tekrar hayatına devam etmiştir. Hem Android, hem de IOS işletim sistemlerinde mevcut olup; Google Play ve App Store üzerinde bulunabilir.  https://simitsi.com/ adresinden ulaşım yapılabilir.

Bu platform kapsamında kişiler gerçekleştirdiği aktiviteler sonucu susam toplar. Ardından da Simitsi Lira üzerine dönüşür. Bunlar nakit şeklinde ödenmemekte olup; yalnızca yardım kampanyalarında kullanılır.  Söz konusu sanal paralar paylaşım yapma, beğeni ve yorum kişi durumlarla toplanabilir. Ayrıca Ali Seyhan, yakın zamanda üyelerin topladıkları sanal paraları anlaşmalı işletmelerde de kullanabileceklerini belirtmiştir.


Yorum Yap



widget-1

MAIL ADRES

info@sosyalat.com

widget-2

TELEFON

0850 307 54 67