Sosyal Medya Yöneticisi Nedir, Ne İş Yapar?

Sosyal Medya Yöneticisi Nedir, Ne İş Yapar?

Sosyal Medya Yöneticileri bir kuruma bağlı olarak veya bağımsız bir şekilde çalışabilirler. Sosyal Medya Yöneticisinin görevlerini ise şöyle sıralayabiliriz.

  • Şirketin veya kişinin tüm sosyal medya hesaplarının yönetimini üstlenirler,
  • Şirketin adına var olan sosyal medya hesapları için oluşturulacak farklı, yaratıcı veya fayda sağlayacak içeriklerin geliştirilmesinde rol oynarlar.
  • Şirketin sosyal ağlarda yapmış olduğu yatırımların etkin ve şirkete verimli olacak bir şekilde kullanılmasına özen gösterirler.
  • Sosyal medyada şirket adına yapılan veya yapılacak etkinliklerin oluşturduğu etkiyi ve alanı ölçme, raporlandırma ve değerlendirme yaparak bu sonuçlar ışığında yeni etkinliklerin oluşturulması sürecinde bu verileri kullanır veya kullanılmasını sağlarlar.
  • Elde ettiği verilerin ışığında şirketin diğer kampanyalarının verimliliğini ve etki çevresini artıracak yeni yaklaşımlar geliştirirler.
  • Şirketin sosyal hesaplarının işleyişini ilerletebilmek için, rakiplerin yapmış  olduğu çalışmaları analiz ederek trendlere uygun ve de onları öne çıkartacak fark yaratacak yeni etkinlikler oluştururlar.
  • Sosyal medyada kullanılan tüm araçların işleyişini öğrenerek ve bu tüm araçları çıkarları doğrultusunda kullanarak, şirkete fayda sağlayacak yeniliklerin kullanılmasına yardımcı olurlar.
  • Sosyal medya etkinlikleri için planlamalar yaparlar ve bu planlar doğrultusunda stratejiler oluştururlar.

Sosyal Medya Yöneticisi Nasıl Olunur?

Sosyal medya yöneticisi olma

Eğer Sosyal Medya Yöneticisi olmak istiyorsanız üniversitelerde yer alan reklam, iletişim, tanıtım, halkla ilişkiler, işletme gibi bölümlerin lisans ya da ön lisans eğitimini tamamlamanız gerekir.

Sosyal Medya Yöneticiliği mesleğini kısaca anlatmak gerekirse dijital medya ve markaların yöneticiliği esasına dayanır. Belirlenmiş olan hedef kitle veya sektörlerin görev aldığınız markayla kalıcı ve güçlü bir bağ kurmasına ve beğenmesine, görev aldığınız marka ile işbirliği içine girmesine, buna bağlı olarak marka ile hedef kitlenin karşılıklı bir biçimde etkileşim kurmasına, doğru ve etkili bir dil kullanarak yararlı stratejiler planlayarak içerikler üretilmesine, yayınlanacak şeyleri sosyal medya araçlarını kullanarak kitleye daha kolay  ulaştırmaya, markanın yapmak veya oluşturmak istediği ürün ve de hizmetleri, lansmanlar veya kampanyalar ile hızlı bir şekilde ulaştırmaya  çalışırlar.

Sosyal Medya İletişiminin Önemi

Gazete, dergi gibi geleneksel medyanın artık günümüzde teknoloji çağının etkisiyle hızla unutulmakta ve kullanımı azalmaktadır. Geleneksel haberleşme ve reklamcılık anlayışının ve kullanımının da git gide azalmakta olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz.

Artık markaların üstten yönetilmesi ve empoze edilmesi yerine üreticilerin, markaların bizzat tüketici ile haşır neşir olduğu yepyeni bir dönem yaşanıyor.

Klasik olarak nitelendirilen doğrudan pazarlama sisteminin artık teknolojinin etkisi ve kullanımıyla yeni bir formata kavuştuğunu görmekteyiz. Birebir, bizzat kitle ile yakından iletişim, temas ve de diyalog ile artık her şey çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.

Teknoloji çağında bu yeni sosyal medya olgusundan uzak kalmanın markaların yatırımlarına üretim ve hizmetlerine zarar vermekte ve boşa bir uğraşa dönmektedir.

Dijital iletişimin ve sosyal medya olgusunun sonuçlarının net bir şekilde ölçülebilmesi dolayısıyla markaların dijital pazarlama ve iletişim faaliyetlerine yoğunlaşmaları firmalar için adeta bir gereklilik haline gelmiştir.

Sosyal medya ile birlikte geleneksel radyo, televizyon ve gazete reklamcılığında harcanan miktarlardan çok çok daha küçük meblağlar ile çok daha etkili, verimli ve kitleye yakın fırsatlar oluşmuştur. İnternet iletişim hizmetleri ile sosyal medya yöneticiliği mesleği dijital ve sosyal medyada oldukça etkin bir konuma gelmiştir.

Bir Sosyal Medya Yöneticisi Ne Yapar?

Sosyal medya yöneticilerinin, bir markanın online varlığını pazarlama ve oluşturma konusu gibi çeşitli alanlarda sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukları aşağıda sıralanmıştır.

Sosyal Dinleme

Sosyal dinleme, web’deki hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve algılarını izlemek anlamına gelmektedir. Ayrıca, sosyal medya yöneticilerinin, şirketin imajını etkileyen sorunları hızla çözebilmek için markalarının itibarını online olarak izlemesi de demektir.

Sosyal Etkileme

Sosyal medya yöneticilerinin önemli sorumluluğu bir diğeri ise sosyal etkileme yani markanızın otoritesini farklı sosyal kanallarda oluşturmaktır. Bu genellikle değerli ve ilgi çekici içerik oluşturma, dağıtma ve paylaşma yolları ile yapılmaktadır.

Sosyal Ağ

Bir sosyal medya yöneticisi olarak, hedef pazarı içerisinde etkili ve yetkili figürleri ve markaları bulmanız ve bunlarla bağlantı kurmanız gerekmektedir. Bu işlem kendi markanızın itibarını güçlendirirken aynı zaman da daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlar.

Sosyal Satış

Sosyal satış diye bilinen bu olgu, markanız için yarattığınız ilgiyi sürekli bir potansiyel müşteri ve müşteri akışına dönüştürmenize olanak tanımlanmaktadır.

Eğer bir e-ticaret işletmesini yönetiyorsanız, ürünlerinizi doğrudan olarak Instagram ve Facebook gibi birçok sosyal platformda satabilirsiniz.

Bir Sosyal Medya Yöneticisinin Günlük Görevleri Nelerdir?

Bir markanın sosyal medya varlığını yönetmede yer alan ortak görevlerden bazıları şöyledir.

  • Gönderi planlama
  • Profil oluşturma
  • Grafik oluşturma
  • Müşteri hizmetlerinin sorgularını yanıtlamak
  • Paylaşmak için alakalı içerik bulmak

Sosyal medya yöneticilerinin vermiş oldukları hizmetlerde uzmanlaşabilmeleri oldukça önemlidir lakin her sosyal medya yöneticisinin yukarıda bahsettiğimiz listede yer alan her şeyi sağlaması gerekmemektedir. Sosyal medya yöneticilerinin amacı müşterilerine yatırıma değer ve etkili olabilecek sağlam ve güvenilir bir hizmet vermek ve bunun için yeteri kadar yetkin olmaktır.

Müşterilerin de isteği tabi ki işlerinin sosyal medya vasıtasıyla olabildiğince verimli bir hale gelmesi veya amaçlarını verimli bir şekilde ortaya koyabilmesidir. Bu yüzden işe alacakları sosyal medya yöneticisinin de sadece basit bir şekilde temel görevlerini yerine getirmesi onların aradığı değildir. Bu vasıfta bulunan yöneticileri de bu yüzden işe almak istememeleri oldukça normaldir.

Nasıl Sosyal Medya Yöneticisi Olunur?

  1. Sosyal Medya Pazarlamasını Öğrenin
  2. Sosyal Medya Varlığınızı Oluşturun
  3. Başlıca Sosyal Platformlarda İşletme Hesapları Oluşturun
  4. Sosyal Medya Yöneticisi Uzmanlık İşi Alın
  5. Yönetici Becerilerinizi Geliştirin
  6. Hizmetlerinizi Tanımlayın
  7. Sosyal Medya Pazarlama Araçlarını Nasıl Kullanacağınızı Öğrenin
  8. Müşteri Portföyünüzü Oluşturun
  9. Sosyal Medya Yöneticisi İşlerine Başvurun
  10. Kendi Sosyal Medya Pazarlama Ajansınızı Kurun
  11. Sosyal Medya Serbest Çalışanı Olun

Sosyal Medya Yöneticisi Maaşı

Sosyal medya yöneticisi gelirleri

Sosyal medya yöneticilerinin maaşları konusu bu işe merak salmış insanların sıkça sorduğu ve araştırdığı bir meseledir. Ancak şunu söyleyebiliriz ki dünyadaki sosyal medya yöneticilerinin sağlam ve yüksek bir gelir kazanma eğilimi vardır. Tabi ki de kazanabileceğiniz miktar, sizin bu işteki deneyiminize, başarınıza ve bulunduğunuz yere göre değişecektir. Örnek verecek olursak resmi bir bilgi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde sosyal medya uzmanlarının kazandığı yıllık maaş 2021 yılında ortalama olarak 60 bin 750 ABD dolarıdır.

2020 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sosyal medya yöneticilerinin yıllık ortalama maaşı 70 bin 750 ABD dolarıdır.

Maaşlı çalışanların olduğu kadar bu mesleği serbest çalışan olarak da yapan büyük bir kitle bulunmakta ve serbest olarak yapanlar için sosyal medya yöneticisinin kazanabileceği miktar yine maaşlıda olduğu gibi deneyime ve bölgeye göre değişir.

Daha az deneyimi olan daha bu konuda yeni serbest çalışanların saatte 15-50 ABD doları gibi bir kazancı olabiliyorken, orta düzeyde görebileceğimiz serbest sosyal medya yöneticisi çalışanları ise saatte 50-100 ABD doları arasında kazanabilmektedir.

Türkiye’de Sosyal Medya Yönetici Maaşları Ne Kadar?

  • Sosyal Medya Yöneticiliği mezunu olan bir medya yöneticisi Türkiye’de, başlangıç ​​maaşı olarak 9.000 TL ile 15.000 TL arasında olması muhtemeldir.
  • Daha deneyimli sosyal medya yöneticileri genellikle 25.000 TL ile 50.000 TL civarında maaş almaktadırlar.
  • Tecrübeli olanlar ise, 80.000 TL veya üstü maaş almaktadırlar.

 


Yorum Yap



widget-1

MAIL ADRES

info@sosyalat.com

widget-2

TELEFON

0850 307 54 67