1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Sosyal medya Yasası oldukça kapsamlıdır. İçerisine çok sayıda konu geçmekte olup kapsadığı maddeler,
Sosyal medya platformlarının, Sosyal Ağ Sağlayıcı adı adıyla tanımlanması,
Kişilerin IP adreslerine ilave olarak port verilerinin sağlanması,
Sosyal ağ sağlayıcılarının ülkemizde minimum 1 temsilci bulundurmasına dair zorunluluğu,
Ülkemizde temsilcisi olmayan firmalara yaptırım konularını kapsamaktadır.
Günümüzde yurtdışı kaynaklı olan Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya ağları, ülkemizde birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Bu kapsamda sosyal ağ sağlayıcılarının, ülkemizde minimum bir temsilcisinin olması gerekir. Bunun belirlenmesi ardından ilgili firmaların,
Rahatça görülebilir, doğrudan erişim yapılabilir şekilde temsilcinin iletişim bilgilerini sağlama,
BTK’ya ilgili temsilcinin iletişim ve kimlik bilgilerini bildirme,
Şahıs olacaksa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından belirlemesi gerekir.
Bunların yerine getirilmemesi durumunda bir takım cezalar da vardır.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hizmet veren çok sayıda sosyal medya platformu sunulmuştur. Bunlar sadece Türkiye’de değil dünya çapında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bunlara firmalar da her geçen gün dâhil olur.
Zira her gün yoğun olarak kullanıldıkları için onlar adına bir tanıtım, reklam mecrası olmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan sosyal medya platformlarından bazıları,
Facebook,
Twitter,
YouTube,
LinkedIn,
Instagram,
Pinterest,
TikTok,
Snapchat,
Şeklindedir. Bunların hepsi hem ülkemizde hem de dünyada milyonlarca kayıtlı üyeye sahiptir.
Sosyal medya düzenlemesi gelmesi ardından ülkemizde birçok sosyal medya kullanıcısı konu hakkında meraklanmaya başlamıştır. Özellikle firmaların uymaması durumunda ne gibi yaptırımların olacağı konusu sıkça sorulur.
Düzenleme kuralları kapsamında yasaya uyum göstermeyen sosyal ağ sağlayıcıları, temsilcileri olmadığı süre kapsamında para cezasına maruz kalmaktadır. Ancak sınıflara ayrılır ve şu şekildedir;
İlk etapta ceza 1 ile 10 Milyon Türk Lirası arasında idari para cezası uygulanır.
10 gün kapsamında bulundurulmazsa 30 Milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
Temsilci olmadığı sürece ilgili sağlayıcının ülkemizdeki reklam faaliyetleri durdurulur.
Bunlara ek olarak bant genişliği daraltma cezası da söz konusudur.
Bant Genişliği Daraltma cezası ülkemizde bulunan birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Sosyal Medya Yasası kapsamında ağ sağlayıcılara para cezası da uygulanmaktadır.
Bu durum para cezasının sınırlarına göre uygulanmaktadır. Eğer sosyal medya sağlayıcı son aşamaya girmişse ilk adımda yüzde 50 oranında daraltma uygulanır. Son aşamanın ikinci aşamasında ise yüzde 90’a çıkartılır. Bu ceza alındıktan sonra ilgili şirket 4 saat içinde yasalara uygun bir biçimde gerekli yaptırımları yerine getirmelidir.
Bunlara ek olarak temsilciliklere giderek, Kişilik Hakları İhlali üzerine müracaat eden üyelerin başvurularına 48 saat kapsamında dönüş yapmalıdır. Aksi durumda 5 milyon, yaptırım uygulanmazsa 10 milyon Türk Lirası para cezası bulunmaktadır.
Ayrıca mahkemenin hukuka aykırı şekilde belirttiği içerikler kaldırılmazsa da meydana gelecek maddi hasarı karşılamakla sorumludur.
Sosyal Medya Yasası kapsamında kişiler nefret suçu, özel yaşamın gizliliğinin ihlali, hakaret, iftira tarzında kişisel haklara dair saldırılar olması dâhilinde sağlayıcılara mağduriyetin çözülmesi, giderilmesi adına müracaat edebilir.
Bu kapsamda erişim engeli ya da içerik kaldırılmasına dair talep yapılabilmektedir. Bunlara 48 saat kapsamında sağlayıcılar olumlu veya olumsuz dönüş yapmalıdır. Şayet olumsuz olursa bunun nedenlerine dair gerekçe bildirilmelidir.
Yorum Yap