Sosyal Medya Düzenlemesiyle Alakalı Yeni Ayrıntı

Sosyal Medya Düzenlemesiyle Alakalı Yeni Ayrıntı

Bir süredir üzerinde çalışılmakta olan Sosyal Medya Kanuna ilişkin ayrıntılar alındı. Bu bilgiler kapsamında BTK bir başkanlık kuracak. Bu başkanlık da gönderilerde dezenfermasyon durumunu tespit edecek.

Son zamanlarda ülkemizde Sosyal Medya Yasası yoğun bir şekilde konuşuluyor. Konu hakkında birçok kişi oldukça farklı görüşler taşıyor. Elde edilen yeni bilgiler, yasanın bir süre daha konuşulmaya devam edeceğine işaret ediyor.

Milliyet Gazetesinden Ayşegül Kahvecioğlu’na göre, BTK yeni bir başkanlık kuracak. Söz konusu başkanlık da sosyal medya ağları ve internet sitelerinde yapılan paylaşımlarda, dezenfermasyon bulunup bulunmadığına karar verecek.

Örgütle Paylaşıma Karşı Mücadele Edilecek

Milliyet Gazetesinden Ayşegül Kahvecioğlu’na göre yapılan yasa tasarısında hedef bireysel paylaşımlar olmayacak. Hususla alakalı açıklamalarda bulunan bir kişinin bilinçli ve örgütlü yapılan dezenformasyonun konu olduğunu, düzenlemenin örgütlü paylaşımlarla mücadele edeceğini söylediği belirtiliyor.

Elde edilen bilgiler ışığında Türkiye Cumhuriyeti Adalet ve Ulaştırma Bakanlıkları ile İletişim Başkanlığı yasaya yönelik bir toplantı yaptı. Burada Almanya, Rusya, Birleşik Krallık ve Avustralya gibi ülkelerin, hususla alakalı ne tür yasaları bulundurduğunu konuşuldu.

Sosyal Medya Yasası Nedir?

Sosyal medya yasası ülkemizde bir süredir konuşulmaya devam etmekte. 29 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen sosyal medya düzenleme yasası TikTok, Instagram gibi sosyal medyaları “sosyal ağ sağlayıcı” şeklinde isimlendirmekte. Yasa kapsamında sağlayıcılara bir takım yaptırımlar, zorunluluklar getirilmekte.

Bu açıdan sosyal ağ sağlayıcılara verilerin ülkemizde tutulması ve temsilci getirilmesi dâhil bazı yükümlülükler getirilmekte. Uyulmadığı durumda da adli para cezaları bulunuyor. Almanya’da yürürlüğe alınan ve Türkiye’deki yasayla temsilcilik açısından benzerlikler içeren Netzdg yasası model alınmakta.

Sosyal Medya Yasası Maddeleri Neler?

Sosyal medya yasası genel anlamda şu gibi konuları kapsıyor;

Ülkemizde temsilci bulundurmayan firmalara yaptırım uygulanması

Her sosyal ağ sağlayıcısının ülkemizde minimum bir temsilci bulundurma zorunluluğu

Kişilerin IP adreslerine ilave olarak port bilgisinin de verilmesi

Yabancı ve yerli sosyal medya platformlarının sosyal ağ sağlayıcı olarak isimlendirilmesi

Ayrıca bir temsilci belirlendikten sonra da onun kimlik ve iletişim bilgileri BTK’ya bildirilmek durumunda. Eğer gerçek bir insan olacaksa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor. Temsilcinin irtibat bilgilerine internet sitesinde rahat görülebilir, doğrudan erişim yapılabilir şekilde verilmesi bulunuyor.

Temsilci Bulundurmama Cezası Ne?

Sosyal Medya Yasası kapsamında yasaya uyum göstermeyen sağlayıcılara, para cezası uygulanıyor. Bu da temsilci bulundurmadıkları zaman süresince oluyor. Ancak bu bir takım sınıflar şeklinde;

İlk etapta temsilci bulundurulmazsa 1 ile 10 Milyon Türk Lirası idari para cezası

10 gün içinde temsilci bulundurulmazsa 30 Milyon Türk Lirası idari para cezası

Eğer temsilci bulundurulmamaya devam edilirse, sosyal medya sağlayıcısının ülkemizdeki reklam çalışmaları durduruluyor.

Bant Genişliği Daraltma Nedir?

Sosyal Medya Yasası içinde para cezası ile beraber bant genişliği daraltmaya dair bir ceza da bulunuyor. Bunlar para cezası sınırlarına göre verilmekte olup son aşamaya giren sağlayıcılar ilk adımda yüzde 50 daraltma alıyor.

Ancak ikinci adıma geçildiğinde bant daraltma cezası yüzde 90’a çıkıyor. Eğer firma bant genişliği daraltma cezası almışsa 4 saat içinde yasaya uygun yaptırımları gerçekleştirmek zorunda. Bunlara ek olarak sağlayıcılar; söz konusu temsilciliklere giderek, kişilik haklarının ihlali üzerine müracaat yapan kişilere 48 saatte dönüş yapılmasıyla yükümlü bulunuyor.

Şayet bu süreç kapsamında dönüş gerçekleştirilmezse 5 milyon Türk Lirası para cezası uygulanıyor. Eğer yaptırım gerçekleştirilmezse 10 milyon Türk Lirasına çıkıyor.


Yorum Yap



widget-1

MAIL ADRES

info@sosyalat.com

widget-2

TELEFON

0850 307 54 67