Sosyal medya, kullanıcılar için zaman geçirme ve eğlenceli bir yerdir. Sadece eğlence amaçlı olmadığı gibi kazanç elde etmek amacıyla da kullanılmaktadır. Fakat sosyal medyada geçirdiğimiz zamanların ne kadar olduğu bağımlılık seviyesini anlamamızı sağlayacaktır. Çünkü son dönemde sosyal medyada vakit çok fazla geçirilmeye başlanmakta ve bu durumda bağımlı hale getirmektedir. Sosyal medya bağımlılığı nedir diyenler için sürekli olarak çevrimiçi olma isteği içerisinde olma, hesaba giriş yaptığında uzun süre çıkamama, sosyal medya araçlarının yoğun şekilde kullanılması olarak ifade edilebilir.
Çağımızda artık gerek internet gerekse de teknoloji ileri boyuta geçmesi sosyal medyada geçirilen zamanların daha çok artmasına neden olmuştur. Haliyle sosyal medyada geçirilen zamanlar insan yaşamını etkisi altına almaya başlar. Sürekli olarak sosyal medyaya bağımlı olmak bir süre sonra dünyadan kopmaya bile itebiliyor. Hatta sosyal medyadakiler ne yemiş, ne giymiş, ne paylaşmış gibi adeta kişide meydana gelecek takıntı sorunlarını da beraberinde gün yüzüne çıkarmaya neden olacaktır.
Sosyal medya bağımlısı mı yoksa değil misiniz bunu kolaylıkla test edebilmeniz mümkündür. Öncelikle kime sosyal medya bağımlısı denir bunu bilmeli ve daha sonrasında kendinizin de olup olmadığını anlamalısınız. Gündelik yaşamınızda sürekli olarak sosyal medyaya girme isteği içerisinde oluyorsanız bu durum bağımlı hale geldiğinizin en önemli göstergelerinden biri olacaktır. Özellikle bazı sosyal medya kullanıcıları sadece hesaba girdikleri kalmadığı gibi her gün birşey paylaşma gibi bir huy edinebiliyor. Bir diğer gün bir şey paylaşmadığı zaman kendisini kötü hissediyor ve paylaşma isteği içerisinde oluyor. Yemeklerden giydiğiniz kıyafet, gittiğiniz yerlere kadar her şeyi a dan zye paylaşıyorsanız o zaman bu davranışlarınız sosyal medya bağımlısı olduğunuzun sinyallerini vermeye başlamaktadır.
Sosyal medya bağımlı olmadığınız ve aynı zamanda dozunda kullandığınız zaman vakit geçirmeniz adına ideal bir yerdir. Fakat işi abartarak bağımlı hale dönüştürmeye başladığınız zaman bu durum ister istemez sizin içinde sıkıntılı bir hale dönüşmeye neden olacaktır. Burada önemli etkenlerin başında ise sosyal medya bağımlılığı nasıl başlar konusu geliyor. Çünkü sosyal medyaya girdiğiniz andan itibaren böyle bir durum yaşanmıyor. Yapacağınız davranışlar bir bakıma bağımlı olmanıza neden oluyor. Bunun içindir ki medya bağımlılığının ilk olarak nasıl başladığını öğrenmeniz gerekmektedir.
Sosyal medyadaki bu bağımlılığın ilk olarak beğenme, takip gibi doğrulanma isteğinden başladığını söylemeliyiz. Çünkü insanlar artık sosyal mecralarda birbirleri ile yarış halinde olmaya başladı. Öyle ki herkes kimin takipçisi fazla, hangi paylaşımlara ne kadar beğeni gelmiş, kaç beğeni almışım gibi birçok şeylere bakıyor. Böyle bir durum içerisinde olmak daha sonrasında ise sosyal mecralar içerisine hapsolmamıza neden oluyor. Beğenilme ve rekabet duygusu ne yazık ki bağımlı olmamız konusunda en büyük etkenler arasında yer almaktadır.
Sosyal medya bağımlısı olmak ne yazık ki pek çok olumsuz etkileri ortaya çıkarmaktadır. İleri boyuta ulaşan bu davranış kullanıcıyı da olumsuz yönde etkilemektedir. Sosyal medya bağımlılığı etkileri neler olduğunu öğrenmek isteyenler için şu şekilde bir sıralama yapabiliriz:
*Dikkat eksikliği yaşanmaya başlar
*Depresyon sorunları yaşanır
*Uyku problemleri ortaya çıkar
*İkili ilişkilerde sorunlar meydana gelir
*Not düşüklüğü ve derslere yeteri kadar kendini verememe problemi
*Obsesif bozuklukların yaşanması
Görüldüğü üzere kişiler için istenmeyen bazı olumsuz sorunlar yaratacağından dolayı dikkatli olunması gerekmektedir.
İnternette zamanın çok fazla geçirilmesi bir süre sonra bağımlı hale gelmeye neden olur. İnternet bağımlılığı kaç saattir diyenler için ise 8-10 saati bulduğunu söylemeliyiz. İnternette geçirilen zaman son derece uzun olması bir süre sonra kişinin devamlı olarak internet mecralarında yer alma isteği içerisinde olmasına neden olur. Doğal olarak bu yaşanılan durum ise hayatını olumsuz şekilde etkilemeye başlar ve zor durumda olur. Bağımlı hale gelmemek adına yapmanız gereken ise bilgisayar veya cep telefonundan uzak durmaktır. Kullanıyorsanız bile internet dünyasında uzaklaşmak ya da çok fazla zaman geçirmemek için uğraşmanız gerekir.
Sosyal medya artık yaşantımızın bir parçası haline gelmiş durumdadır. İnsanlar sürekli olarak hesaplarına girerek kimler ne yapmış diye takip ediyor. Aynı zamanda yaptıkları her şeyi de sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşıyor. Sosyal medya bağımlısı haline gelmiş olan kullanıcıların hemen hepsi aynı özellikleri sağladığını söyleyebiliriz. Sosyal medya bağımlılığı belirtileri nelerdir diyorsanız hemen incelemeye başlayalım:
*Sürekli olarak sosyal medyaya girerek çevrimiçi olma isteği
*Sosyal medya araçlarının yoğun bir şekilde kullanılma isteği
*Sosyal medyadan çıkmış olsanız bile rutin hayatınızda sürekli olarak sosyal medyayı düşünme
*Yüz yüze iletişim kurmaktan her geçen gün daha fazla uzaklaşmaya başlamak
*Sosyal ilişkilerin zedelenmesi ve iletişim sorunları
Yukarıda söz etmiş olduğumuz tüm bu unsurlar ise bağlılığı net olarak kanıtlayan konuların başında yer almaktadır. Eğer kendinizde böyle bir durumlar tespit ediyorsanız yapmanız gereken ise direnç göstererek sosyal medyadan uzak kalmayı denemelisiniz. Eğer hala daha uzak kalamıyor ve hesaba giriş yapma isteği içerisinde oluyorsanız o zaman tedavi almanız gerekebilir.
Sosyal medya bağımlısı olduğunuz zaman ise mutlaka daha da büyük sorunlara dönüşmemesi adına tedavi olmanız gerekecektir. Burada öncelikle kullanıcıların bilmesi gereken konulardan biri ise sosyal medya bağımlılığı nasıl tedavi edilir? konusudur. Tedavi için doğru çözüm yollarına başvurur ve tedaviden yararlanılırsa o zaman sorun kısa süre içerisinde ortadan kalkar. Daha fazla sorunun büyümesi demek haliyle sosyal medya kullanıcısının zor zamanlardan geçmesi demektir.
Sosyal medyaya karşı bağımlı olma durumunuzu tedavi edebilirsiniz. Bunun için yapacağınız ilk adımlardan biri olarak ise zamanı sınırlandırmaya başlamanızdır. Eğer birden bire bu bağlılığın önüne geçemiyorsanız o zaman saatlerinizi daha aşağıya çekmeye çalışmalısınız. Örnek vermek gerekirse daha önceden sosyal medya ortamında 8 saat kadar kalıyorsanız bu saati yarı yarıya düşürmelisiniz. Üstelik bunu her hafta sonunda daha da az dilime yaymanız bir süre sonra bağımlılıktan daha kolay kurtulmanızı sağlayacaktır.
Sosyal medyanın bağımlı etkisinden kurtulmak kolaydır. Burada önemli olan ise ilk olarak kendinize inanmanız olacaktır. Ben sosyal medyadan uzak kalamam düşüncesi içerisinde olan bir kullanıcı asla başaramaz. Bu sebeple ilk kendinize inanmalı daha sonra ise planlarınızı harekete geçirmeye başlamalısınız. Zamanı sınırlandırma, yeni hobiler elde etmek, arkadaşlarınızla zaman geçirmeniz, sosyal medyadaki beğenilere takılmamaya çalışmanız yapmanız gereken doğru adımlar arasında yer alır.
Son dönemde sosyal mecralara karşı bağlılık seviyesinin daha fazla artmaya başlaması ile bağımlılık testleri de yaygınlaşmıştır. Sosyal medya bağımlılığı testi sayesinde bağımlılık seviyenizi sorunsuz şekilde ölçmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle yapacağınız test sonucuna göre bağımlı olduğunuzu tespit ederseniz o zaman biraz daha kendinizi bu tür ortamlardan kısıtlamanız gerekmektedir. Çünkü bunu yapmadığınız zaman ise sorunlar daha çok büyümeye başlar ve sizi sıkıntılı sürece doğru sürükler.
Yorum Yap