Siber zorbalık nedir, nasıl korunulur?

Siber zorbalık nedir, nasıl korunulur?

Son zamanlarda bir hayli fazlası ile gündemde yer alan Siber zorbalık nedir, nasıl korunulur konusu oldukça merak ediliyor. Teknoloji ile beraber kolay iletişim ve bilgiye daha hızlı ulaşma avantajlarının kapımıza kadar gelmesinin ardından siber zorbalık gibi kötü olaylar da beraberinde gelmiştir. Yapılan araştırmalara bakılacak olduğu zaman her dört çocuktan bir tanesi siber zorbalık suçuna maruz kaldıkları dikkatleri çekerken her altı çocuktan birisinin de bilerek ya da bilmeyerek siber zorbalık eylemlerine girdiği gözlemleniyor. Siber zorbalık farkındalığı her geçen gün daha çok gelişim göstermesinden dolayı nasıl korunulur araştırmaları ön plana çıkıyor.

Teknoloji aracılığı ille insanları rahatsız etmek, tehdit etmek, utandırmak ya da hedef gösterilen paylaşımların yapılmasına siber zorbalık ismi verilir. En çok küçük yaşlardaki çocuklarda ve gençler arasında yaygın hale gelen bu eylemler için genel olarak hapis cezası gibi ciddi yasal yaptırımlar uygulanmaya devam ediyor.

Siber zorbalığın en fazla görüldüğü alanlar

Siber zorbalığın en yaygın olduğu alanlar incelenecek olduğu zaman;

  1. Facebook, Twitter, Snapchat ve Instagram gibi sosyal medya platformları ile insanlar hakkında yalanlar ya da utandırıcı görseller yaymak
  2. Doğrudan cihazlara gönderilen SMS gibi kısa mesajlar
  3. E mail sağlayıcılarının yanı sıra uygulamalar ya da sosyal ağlardan sunulan mesajlaşma seçenekleri ile incitici tarzda mesajlar atmak ya da tehditler etmek
  4. Sohbet odaları ile beraber e posta seçenekleri

Yüz yüze yapılan zorbalıklar ile siber zorbalıklar genel olarak karşılaştırılmaya devam ediyor. Genel olarak ikisi beraber gelişir. Fakat siber zorbalık gerisinde dijital izler bırakır. Bu durum da istismarın durdurulması için gerekli yararlı ip uçlarını vermeye devam ediyor.

Siber zorbalığa maruz kalındığında meydana gelen belirtiler

Siber zorbalığa maruz kalan kişilerde meydana gelen belirtiler;

  1. İnternet ve telefon kullanımlarının ardından üzüntü hissetmek
  2. Dijital alanlar konusunda fazla gizli ya da korumacı olma iç güdüsü
  3. Aile bireyleri dahil tüm çevreden uzaklaşmak
  4. Ruh halleri, davranışlar, uygu düzensizliği ve iştahsızlık
  5. Bilgisayar ya da telefon kullanımından bir anda uzaklaşma isteği
  6. İleti, mesaj ya da mail geldiği zaman gerginleşmek ya da ürkek hale gelmek
  7. Bilgisayar ya da telefon ile ilgili olan konulardan uzak kalmak isteği meydana gelir.

Siber zorbalıktan korunma yolları

Siber zorbalıktan korunma yolları için denenecek birçok yöntem vardır. Bu yöntemler;

  1. Zorbaları engellemek: Genel olarak siber zorbalıklar cihazlardan belirli kişilerden gelen istenmeyen mail, anlık mesajlar olur. Birçok cihazda bunları engelleme kısmı vardır ve bu şekilde mesajlar kesilebilir.
  2. Teknolojik alanlara erişimleri kısıtlamak: Genel olarak zorbalık ile yüz yüze gelen kişiler yeni bir mesaj ya da mail var mı diye bakmak ister. Bu anlarda teknolojik alanlara erişim en aza indirmeli ve kişiler uzak tutulmalıdır.
  3. Çevrim içi dünyalara hakim olmak: Siber zorbalık ile yüz yüze kalan kişilerin çevrim içi dünyaları kontrol altında tutulmalıdır. Arkadaş çevresinden takipleştiği kişilere kadar herkes genel olarak bilinmelidir.
  4. Çevrim içi ortamda güven sağlama yolları: Çevrim içi platformlarda hesap oluştururken genel olarak güçlü parolalar oluşmasına özen göstermek gerekir. Adres ya da bulunulan alanlar ile ilgili paylaşımlardan uzak kalmak gerekir.

Siber zorbalık ile yüz yüze kalan kişiler genel olarak ikna edilerek terapistler ile görüştürülmelidir. Psikolojik olarak etkilenmeler meydana gelecek olduğu için buna özen göstermek gerekir. Farklı sorunları yüz yüze kaldıkları zaman beraberinde getirebilir. Meydana gelecek psikolojik durumların önüne geçmek gerekir.


Yorum Yap



widget-1

MAIL ADRES

info@sosyalat.com

widget-2

TELEFON

0850 307 54 67