Metaverse Nedir, Metaverse'ü Kim Kurdu?

Metaverse Nedir, Metaverse'ü Kim Kurdu?

“Metaverse nedir, kim kurdu” sorusu, son dönemlerde çok fazla karşımıza çıkmaya başladı. Sanal evren şeklinde de bilinen Metaverse, Facebook’un isminin Meta olmasıyla birlikte gündemde önemli yer tutmaya başladı.

Kurgusal evren olarak da tabir edilen Metaverse; büyük teknoloji şirketlerini, analistleri ve pazarlamacıları yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir. Özellikle kripto para yatırımcılarının gündeminde Metaverse çok yer almaya başladı. Metaverse tam olarak sanal hayatla fiziksel hayatın birleştirilmesini sağlayan sistem olarak karşımıza çıkıyor. Facebook’un aracılığıyla kamuoyunda dikkat çekmeye başlayan bu kavram, farklı farklı alanlarda yaşamımıza yerleşileceği düşünülüyor. Son birkaç aydır gündemi meşgul eden “Metaverse nedir” sorusunaysa tam bir cevap vermek mümkün değil. Açıkçası Metaverse bazı kişiler için; sadece laboratuvarda geliştirilen bir kavramdır. Bazı kişilerse laboratuvarı, internetin önemli bir vizyonu olarak düşünüyor. Hatta birkaç sene içerisinde Metaverse’nin gerçekten hayatımıza dahil olacağı da varsayılıyor.

Metaverse Nedir?

Metaverse detayları

“Metaverse nedir” sorusuna yukarıda da belirttiğimiz üzere kesin bir cevap vermek mümkün değil. Genel anlamda Metaverse kavramını şu şekillerde açıklayabiliriz;

  • Metaverse sanal gerçeklik sayesinde birbirinden kilometrelerce uzaklıkta olan insanlar dahi iş toplantılarına diledikleri yerden katılma imkanına sahip olacaklar.
  • Sanal evrende herkes özelleştirilebilen dijital karakterler haline gelecekler.
  • Gerçek yaşamdaki karakterlerle dijital hayattaki insanlar bir araya gelebilecekler.

“Metaverse nedir” sorusunu açıklayan çok farklı tanımlar vardır. O tanımlardan bir tanesi de birbirileriyle hiçbir bağlantısı olmayan mecralarda istihdam eden;

  • Çevrimiçi oyunların,
  • Dijital paraların,
  • Sosyal medya uygulamalarının,
  • Artırılmış gerçekliklerin toplanarak satın alınmasını ve kazanılmaya çalışmasını temel alıyor.

Metaverse sayesinde satın alma vb. gerçek dünyayı temsil eden davranışlar ortaya çıkmıştır.  Artırılmış gerçeklik teknolojisinin de aracı olmasıyla birlikte Metaverse; sanalla fiziksel hayatı ayıran yaşamı ortaya çıkarmıştır.

Metaverse Ne Zaman Ortaya Çıktı?

“Metaverse ne zaman ortaya çıktı” sorusu da insanlar tarafından çok merak ediliyor. Bazı bilim insanlarına göre Metaverse kavramının ilk ortaya çıkışı, 1992’li yıllara dayanıyor. 1992’de basılan bilim kurgu romanı olan Snow Crash içerisinde Metaverse’den bahsedilmiştir. Neal Stephenson’a ait olan Snow Crash, popüler bilim kurgu kitapları arasında yer alıyor. Kitapta Metaverse kavramıyla alakalı önemli detaylara rastlamak mümkün. Kitap sibernetik, yapay zekâ gibi bilgisayar teknolojilerine dayalı konulardan oluşuyor.

Snow Crash kitabında Metaverse; dünya genelinde fiber optik ağıyla topluma sunulan artırılmış gerçeklik gözlüklerinin yansıtılmasıyla ortaya çıkan sanal evren olarak tanımlanıyor.

Metaverse Evreni

Metaverse evreni ortaya çıkışıyla ilgili kamuoyunda birçok araştırma söz konusu. Özellikle insanların en çok araştırma yaptığı konuların başında geliyor. Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg başta olmak üzere Epic Games’in Ceo’su Tim Sweeney gibi pek çok isim Metaverse’e yatırım yapıyor. Metaverse’e yatırım yapanların yanı sıra bu kavramın kime ait olduğu da çok merak ediliyor.

Genel anlamda Metaverse’i incelediğimizde tek bir sahibinin olmadığını söyleyebiliriz. Metaverse’in sahipleri genel anlamda; sahip olunan nesneleri, yatırımları ve hesapları yöneten kişiler olduğunu söyleyebiliriz. Özetle; Metaverse evreni, tüm varlıklarıyla dünyayı etkileyen politikacıları ve yatırımcıları daha çok ilgilendiriyor. Meta yöneticilerinden Nick Clegg ve Andrew Bosworth, Metaverse ile ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.  Özellikle güvenlik önlemleri, gizlilik kontrolleri ve kullanım koşullarıyla alakalı olarak yeni teknolojilerin uygulanması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. İnsanların güvende tutulması açısından da Metaverse’in çok önemli olduğuna değinildi. Metaverse’i hiçbir şirketin tek başına kullanamayacağı; düzenleyicilerle, uzmanlarla ve devletlerle önemli bir iş birliğine gidileceğini özellikle belirtti.

Metaverse’i Kim Kurdu?

Metaverse’i kim kurdu” konusu, ilk olarak yukarıda da değindiğimiz üzere; Neal Stepheson’a ait Snow Crash kitabında ortaya çıktı. Metaverse kavramının kurgusal dünyayı nitelediği söyleyebiliriz. Metaverse kavramı kamuoyuna ilk sunulduğunda; spekülatif gelecek perspektifi ile çok abartılı bulunmuştur. Facebook konuyla ilgilenmeye başladıktan sonraysa, Metaverse adını daha çok duymaya başladık. Facebook, geniş bir veri havuzuna sahip olduğu için milyonlarca kişinin de metaverilerini elinde bulundurması gayet normal diyebiliriz. Yapay zekâ temelli sanal evren olan Metaverse’in insanların özel hayatlarını tehdit edeceğine dairde birçok endişe var.

Metaverse temel olarak, sanal kamusal alan oluşturmaya dayalı vahdetlerde bulunuyor. Metaverse teknolojisi gelişmeye devam ettiği takdirde insanların hayatı çok kolaylaşacak. Özellikle alışveriş yapma, kafede oturma ve sinemaya gitme gibi birçok aktiviteyi de çaba harcamadan gerçekleştirebilecekler. Metaverse evrenine ilk giriş şehrin Seul olduğunu Söyleyebiliriz. Aynı zamanda 2020 yılının popüler rap sanatçısı olan Travis Scott’ta Metaverse üzerinden ilk konserini vermiştir.

Metaverse Projeleri

Metaverse projeleri, vizyon sahibi girişimciler sayesinde ortaya çıktı. Girişimciler tarafından geliştirilen Metaverse Projeleri, kamuoyunda büyük ilgiyle karşılaştı diyebiliriz. Genel anlamda dikkat çeken Metaverse projelerini şöyle sıralayabiliriz:

Axie Infinity

Axie Infinity, NFT tabanlı online video oyunu olarak biliniyor. Ethereum tabanlı olan kripto para birimlerinden; SLP ve AXS’i kullanmaktadır. Vietnam’da yer alan Axie Infinity oyun stüdyosu, Sky Mavis’in geliştirdiği oyun olarak dikkat çekmektedir. 2021 yılının mayıs ayı itibariyle Axie Infinity, NFT koleksiyonu unvanına sahip olmasıyla biliniyor.

Radio Caca- Raca

Radia Caca’nın en önemli özelliği, yeni sanal dünyayı inşa etme vizyonu olduğunu söyleyebiliriz. Radio Caca- Raca; dünyanın pek çok yerinde internet kullanıcılarının kullandığı işletim merkezi olmayan organizasyon olarak dikkat çekiyor. Raca kripto parası; Ethereum, Binance Smart Chain, Solana  ve OKExChain tabanlı olmasıyla biliniyor.

Decentraland Mana

Decentraland Mana; merkezi olmayan 3B sanal gerçeklik platformu diye biliniyor. Decentraland Mana, Ethereum blok zincirinden oluşan kripto para birimidir.

Sand

Ethereum blok zinciri üzerinden kurulmuştur. NFT ve DAO’ların toplanarak oluşturduğu merkeziyetsiz platform olarak dikkat çekiyor. 2011 senesinde oyun şirketi olan Pixowl Sand’ı kurmuştur. Sand; blok zincir teknolojisini özellikle oyun dünyasına entegre etmek amacıyla kurulmuştur.

Enjin (ENJ)

Metaverse projeleri kapsamında karşımıza diğer çıkan etkense, Enjin’dir. Enjin; Ethereum blok zincirine sanal ürünler oluşturmak için ortaya çıkarılmış bir yazılım türüdür. Enjin’in yazılımının özelliği, yönetme yeteneği vermesidir diyebiliriz. Enjin; sanal varlıkların yönetilmesini sağlayan blok zinciri teknolojisini kullanan bir yapıdır. NFT’lere benzer koleksiyon ögelerinin transferlerindeki yüksek ücretler için önlem alıyor.  Aynı zamanda sanal içi ürünler içinde çok önemlidir. Enjin dolandırıcılığı önlemede de önemli görev üstlenmiştir.

Star Atlas

Uzay temalı strateji oyunu olarak Star Atlas biliniyor. Solana blok zincirinin üzerine inşa edildiğini söyleyebiliriz. Star Atlas oyunu sayesinde oyuncular, uzayı keşfedebilecekler. Hem siyasi hakimiyet hem de bölgesel fetih içermesiyle biliniyor. Metaverse içerisinde Star Atlas oyuncuları, kolayca NFT’lerin alım ve satımlarını yapabiliyorlar.

Metaverse Nasıl Yatırım Yapılır?

Metaverse yatırım yapma detayları

“Metaverse nasıl yatırım yapılır” noktasında özellikle ekonomik yatırımlarını büyütmek isteyenlerin yer aldığı proje olarak karşımıza çıkıyor. Metaverse yatırım denildiğinde daha çok karşımıza dijital sanat eserlerinin çoğaltılmasının geldiğini söyleyebiliriz. Ayrıca NFT eserlerinin piyasada yer alması ve sanal dünyadaki kripto paralarda, Metaverse yatırımları için çok önemlidir.

Günümüzde Bitcoin sektörüne büyük miktarlarda yatırım yapıyorlar. Sanal para sektörünün ön plana çıkmasıyla birlikte Metaverse kavramı da önem kazanmaya başlamıştır. Sizde Metaverse yatırımı yapmayı düşünüyorsanız, eserlerinizi oluşturup, dijital platformlar aracılığıyla NFT ile satabilirsiniz.


Yorum Yap



widget-1

MAIL ADRES

info@sosyalat.com

widget-2

TELEFON

0850 307 54 67