Linkedin Hesabı Açanlara Tavsiyeler
Dünyanın internet ortamındaki en geniş profesyonel ağlarından biri olan Linkedin, doğru işi bulmak, profesyonel ilişkileri bağlamak ve güçlendirmek ve kariyerinizde başarı sağlamak için, işle alakalı ihtiyacınız olan becerileri öğrenmek için kullanabileceğiniz bir ağdır.
Tüm dünyada birçok kişinin ortak sorunlarından biri olan işsizlik her geçen gün artmakta. Eskiye oranla eğitimli ve üniversite mezunu olan insan sayısı bir hayli fazla. Hal böyle olunca insanlardaki iş bulamama ve kariyer yapamama korkusu da günden güne artıyor. Bugün hemen herkesin hayatının tam merkezinde olan sosyal medya yalnızca eğlenme veya haber alma maksatlı kullanılmıyor. Kendi arasında bile kategorize edilmiş bu ağlar içerisinde Linkedin de kariyer odaklı bir sosyal ağ olarak karşımıza çıkmaktadır.
Linkedin Nedir?
İnternet dünyasının vazgeçilmezleri arasında olan sosyal ağlar, birçok kişinin gerek iş için gerekse eğlence için kesintisiz bir şekilde hayatının her alanında kullanılıyor. Özellikle Z kuşağı olarak nitelendirilen genç bireyler eğitim ve iş anlamında bir kariyer telaşı içerisindeler. Bu yüzden de kendilerini en net ve etkili şekilde ifade etmeleri gerekiyor. Bunu nasıl yapacağını düşünen çoğu gencin imdadına Linkedin yetişiyor.
Artık dijital ortamda kendini göstermek isteyen ve belli kariyer hedefleyen gençler dijital ortamda CV hazırlamak kadar bu cv'yi kariyerinde belli bir noktaya gelmiş kişilere de ulaştırmak peşinde. İşte Linkedin tam da size bu imkanı sağlayan bir mecra. Kişilere CV oluşturma ve bunu sergileme imkanı verdiği gibi bu cv'yi de binlerce kişiyle paylaşma imkanı sunuyor. Kısacası Linkedin, sosyal ağ anlayışına yeni bir soluk ve yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.
Linkedin Nasıl Kullanılır?
Tüm sosyal ağlar da gerekli olan e-posta adresi Linkedin içinde geçerli. Yani bir e-posta adresi ile uygulamaya kayıt olmanız gerekmektedir. E-posta adresinin yanı sıra ad, soyad, şifre gibi temel bilgileri de girmeniz gerekmektedir. Yani kısacası Linkedin'e kayıt olmak bu kadar kolay.
Önemli olan kayıt olduktan sonra kendiniz adına oluşturacağınız profildir. Sizi en iyi şekilde yansıtacak bir profile sahip olmalısınız. Ulaşmak istediğiniz kişilerin dikkatini çekecek kadar etkili, aynı zamanda ise bilgi karmaşasına mahal vermeyecek şekilde sade hazırlanmış bir CV oluşturmanızda fayda vardır. Siteye girdiğinizde, öğrenim durumunuz ve iş deneyiminiz hakkında bilgi verebileceğimiz bir kısım yer almakta. Buraya ekleyeceğiniz bilgiler sizi öne çıkaracak bilgilerdir. Ama Linkedin sadece iş deneyiminizi değil yeteneklerinizi de sergileme imkanı sunuyor. Linkedin'de yetenekleriniz ne kadar çok kişi tarafından onaylanırsa arama kısmında o kadar öne çıkarsınız. Linkedin kullanmaya yeni başladıysanız ve tavsiyeye ihtiyacınız varsa işte Linkedin hesabı açanlara tavsiyeler;
- Herkese açık profil URL adresinizi özelleştirin. Yani sonu belirsiz ve bir sürü harften oluşan URL adresi yerine, net ve kıs adres oluşturun.
- Kişisel profilinize bir değişiklik katın ve Linkedin profiliniz için kendinize bir arka plan fotoğrafı seçin.
- Web siteler kısmına klasik site linkleri yerleştirmek yerine profilinizin iletişim kısmından portföyünüze ve sosyal ağlarınıza linkler ekleyebilirsiniz.
- Anahtar kelimeler ekleyerek profilinizi optimize ederek kişilerin Linkedin profilinizi keşfetmelerini sağlayabilirsiniz.
- Linkedin 3 kişiyi ve 10 adet iş aramasını aramalar kısmına kaydetmenize izin veriyor. Kayıtlı arama avantajını kullanın.
- Linkedin işler kısmından kendinize uygun iş pozisyonları bulabilirsiniz. Başvuru geçmişinize ve kayıtlı aramalarınıza göre Linkedin size ilginizi çekebilecek işler konusunda da tavsiyede bulunacaktır.
- Linkedin de yetenekler kısmında yer alan yeteneklerinizi diğer kullanıcılara onaylatın. Sizin burada yapmanız gereken profilinizi tamamladığınızdan emin olup, onaylatmak istediğiniz yetenekleri profilinize yerleştirmeniz.
- Bağlantıda olmadığınız kişilere mesaj gönderebilmek için açık profil kullanın. Ama açık profil özelliği yalnızca premium üyeliklerde mümkün olan bir özellik.
- Linkedin güncellemelerinizi belli aralıklarla kontrol edin. Bunu yaptığınızda bağlantıda olduğunuz kişilerin neler paylaştığına ulaşabilir veya kendiniz birtakım paylaşımlarda bulunabilirsiniz.
- Başka kullanıcıların profilinize girdiklerinde sizi daha iyi anlayabilmeleri ve ihtiyaçları varsa sizinle iletişim kurabilmeleri için kim olduğunuzu görmelerine imkan tanıyın. Yani kısacası tanınabilir olun.
- Profilinizin hangi Linkedin kullanıcıları tarafından görüntülendiğini görebilirsiniz. Bu özellik bağlantı kurmak istediğiniz biri profilinizi görüntülemişse şayet o kişiyle bağlantı kurmak için bir fırsat olabilir.
- Yeni bağlantılar kurun ve eskilerle bağlantıyı geliştirin.
- Hangi anahtar kelimelerde görünmek istediğinizi belirleyin ve doğru anahtar kelimeler kullanmaya özen gösterin.
- Profesyonel arka plan fotoğrafları ekleyin. Herhangi bir fotoğraf koyma hatasına düşmeyin. Hatta varsa ödül alırken çekilmiş ya da ekip çalışması yaparken çektiğiniz bir fotoğrafı ekleyin.
- Tıpkı diğer sosyal ağlarda olduğu gibi bu platformda da aktif olmaya özen gösterin.
- Gönüllü aktivitelere katılım göstererek dikkat çekin.
- Paylaşım yapmaktan çekinmeyin. Çünkü her mecrada olduğu gibi Linkedin'de de aktif kullanıcı dikkat çeker.
- Başka kullanıcıların da yer aldığı bir grupta iseniz bu kişilere mesaj atmak için onlarla bağlantı kurmanıza gerek yoktur. Çünkü aynı grupta yer alan üyeler birbirleriyle bağlantı kurmadan da diğer üyelerin profillerine kolaylıkla ulaşabiliyor.
- Eğer bir kişisel blog sayfanız varsa bunu buraya yansıtın.
- Ağınıza eklediğiniz kişilere dikkat edin. Çünkü Linkedin her önünüze gelenin eklenebileceği bir platform değildir.
- Linkedin' de paylaştığınız herhangi bir durum güncellemesini herkes+twitter şeklinde yapacağınız bir seçimle Twitter üzerinden de paylaşabilirsiniz.
- Linkedin'de yer alan bir kullanıcının ya da şirketin durumunuzu görmesini istiyorsanız, durumunuza @ işaretini ekleyerek, durumunuzu görmesini istediğiniz şirketin adını ya da kullanıcı adını girin. Böylelikle bu kişilere bildirim gidecek ve sizin durumunuzu göreceklerdir.
Etkili bir Linkedin profili oluşturmak için gerekli adımların neler olduğunu sizler için sıraladık. Ama dijital dünya dinamik bir yapıya sahip olduğu için her an her şey değişiyor ve güncelleniyor. Yine de bu önerileri dikkate almanız sizin için son derece faydalı olacaktır. Çünkü Linkedin sizin iş network içerisinde aktif olmanızı sağlayacak bir platformdur. Mesleki ilişkilerini arttırmak isteyen veya kariyerini geliştirmek isteyen bireyler için vazgeçilmez bir mecradır. Gelin böyle imkanlar tanıyan bu mecranın avantajları nelerdir bir de ona bakalım. Linkedin avantajları şöyledir;
- İş hayatının dinamiklerini yakından takip edebilirsiniz.
- CV'nizi şirketlere ulaştırmak için illa bu kurumların ilan vermesine gerek yoktur. Çünkü Linkedin profiliniz aynı zamanda sizin CV'nizdir.
- Yaptığınız işlerle ve yeteneklerinizle güçlü referanslar edinebilirsiniz.
- Yaptığınız işleri, not, video, resim olarak paylaşabilirsiniz. Bu sizin kapasitenizi, yaptığınız işleri göstermenin en iyi yoludur.
- Linkedin gruplarına katılarak, sizinle aynı ilgi alanına sahip ve o alanda kariyer yapmış kişilerle bir araya gelebilirsiniz.
- Linkedin vesilesiyle network kurup, çevrenizi genişletebilirsiniz.
Şeklindedir. Bunun yanı sıra eğer iş veya staj arıyorsanız bağlantılarınız arasında sizi fark edip fırsat verecek kişiler bulabilir ya da bağlantılı olduğunuz kişiler sizin iş arama ilanını kendi profillerinde paylaşıp çevresine sizi duyurabilir. Böylece tahmin dahi edemeyeceğiniz kadar kişiye ulaşabilirsiniz. Şuan hali hazırda Linkedin'de aktif olarak 3 milyona yakın iş ilanı bulunmakta. Ver her saniye 2 kişi daha Linkedin kullanıcısı olmakta. Çünkü Linkedin profesyonel yaşamda oldukça büyük bir öneme ve yere sahip.
Yorum Yap