Facebook kullanıcılarının bilgileri ortaya çıktı! Sosyal medyaların yoğun olarak kullanıldığı günümüzde, Facebook en çok kullanılan platformlar içindedir. Ancak bilindiği üzere çoğu zaman gizlilik problemleri, veri ihlalleri ve güvenlik açıklarıyla gündem olur. Bu bağlamda son olarak 533 milyon üyesinin bilgileri ortaya çıkarıldı. Bunların içerisinde isimler, lokalizasyonlar, mail adresleri, telefon numaraları dâhil bazı bilgiler yer almakta.
Geçtiğimiz günlerde düşük derecelerde olan bir hacker forumunda üyelerden biri, Facebook içerisinde milyonlarca üyenin bazı bilgilerini ücret almaksızın paylaştı. Söz konusu üyeler 106 ülkeden, 533 milyon insanı kapsamakta. Bunlardan 32 milyonu Amerika Birleşik Devletlerindeyken, 11 milyonu Birleşik Krallıkta. 6 milyon ise Hindistan’a ait. Dolayısıyla global çapta bir durum. Ortaya çıkan bilgiler arasında,
Tam isimler,
Konumlar,
Doğum günleri,
Bio bilgileri,
Bazı durumda E-Postalar,
Facebook ID’leri,
Gibi bazı bilgiler yer almakta.
Bilgiler Doğrulandı
Bu durumun ardından Insider durumla alakalı bir inceleme gerçekleştirdi. Bundan sonra da gerekli incelemelerin yapıldığını, malum olan kullanıcıların bilgileriyle kıyaslandığında doğrulama aldıklarını belirtti. Bilindiği üzere mail adresleri, hesap sıfırlama amacıyla da kullanılabilmekte. Söz konusu bilgiler, sadece hesabınızın istenmeyen ellere geçmesine sebep vermeyebilir. Aynı zamanda başkalarını taklit etmek yahut giriş bilgilerini çalmak amacıyla da tercih edilebilir. Dolayısıyla phishing, yani yemleme saldırıları da görülebilir.
Peki, Facebook konu üzerine dedi? Platform burada şu anlık bir yanıtta bulunmadı.
Facebook üzerinde yaşanan bu sorun, platformun ilki değil. Zira çoğu kişinin bildiği üzere, 2019 yılında yine milyonlarca üyenin bilgileri, Facebook veri tabanları üzerinden alınmıştı. Bununla beraber aynı yılın ağustos ayında durum giderilmişti. Ancak 2020 yılında bot ücret sonucunda üyelerin telefonlarına belirtmekteydi.
Peki, bilgileri çalınan kişilerin ülkeleri hangileri? Siber suç istihbarat firması olan Hudson Rock teknoloji sorumlusu olan Alon Gal’in Twitter paylaşımlarına göre bazı ülkeler ve sayılar şöyle;
Avusturya: 1,249,388
Avustralya: 7,320,478
Azerbaycan: 99,472
Bulgaristan: 432,473
Mısır: 44,823,547
Brezilya: 8,064,916
Katar: 2,526,694
Rusya: 9,996,405
Suudi Arabistan: 28,804,686
Norveç: 475,809
Peki, bu listede çok sayıda ülke olmakla beraber, birçok Türk kullanıcısı Türkiye’nin olup, olmadığı sorusu mevcut. Ancak bu noktada Alon Gal’in paylaşımı, Türkiye’den de 19,638,821 kişinin bilgilerinin ortaya çıktığını göstermekte.
Bu durumun ortaya çıkması ardından çoğu kişi bilgilerinin çalınmaması için neler yapabileceğini de araştırmaya başladı. Burada bilinmesi gereken birçok püf nokta mevcut. İçlerinden biri zor bir şifre koymak. Günümüzde çok sayıda üye sevdiği kişiler, aktiviteler ya da diğer unsurlarla ilgili şifre koymakta. Aynı zamanda doğum yeri, tarihi, isim-soy isim gibi unsurlardan oluşan parolalar da yaygın.
Dolayısıyla her şeyden önce kişilerin şifrelerini zor oluşturması, bu tür kolay tahmin edilebilen durumların olmaması önerilmekte. Ayrıca kişilerin kendi cihazları haricinde farklı insanların bilgisayar ve telefonlarından hesaplarına giriş yapmaması tavsiye edilmekte. Eğer zorunluysa da çıkıldığından, kayıtlı olmadığından emin olunmalı.
Facebook güvenlik önlemleri için bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da internetteki diğer şifreler. Günümüzde birçok insan Gmail, Hotmail, Sosyal Medya platformları dâhil birçok sitede üyelik sahibi. Ancak birçok kişi daha kolay olması ve unutmamak için hepsini benzer veya aynı seçmekte.
Her ne kadar bu ciddi bir hatırlama kolaylığı sağlasa da, güvenlik açığı da doğurmakta. Zira bir şifre ortaya çıkarsa buradan hareketle Facebook parolası da çözülebilir.
Yorum Yap