Erdoğan'dan Sosyal Medya Düzenlemesi Açıklaması

Erdoğan'dan Sosyal Medya Düzenlemesi Açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında yaptığı bir açıklamada, sosyal medyaya dair yeni düzenlemeler getirileceğine yönelik açıklamalar gerçekti. Cumhurbaşkanı TBMM’nin açılmasıyla sosyal medyaya dair çalışmanın gerçekleşmesine dair çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de sosyal medyaya ilişkin düzenleme sinyalleri, bir süredir görülmekte. Konu hakkında bir açıklama, Türkiye Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında yaptığı açıklamada sosyal medyaya olumlu bakmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’in açılması ardından konuya dair çalışma gerektiğine inandığını belirtti. Bunların akli selimlerin hedeflerini saptırdığına da işaret etti.

Amerika Birleşik Devletleri Örneği

Türkiye Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan CNN Türk ve Kanal D ortak yayınında gerçekleştirdiği açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri Twitter olayından örnek vererek, neden olduğu durumlara işaret etti. Ülkemizde ofisinin ve sorumlu bulunan personelinin olmadığını ve onlara durumun bedelini ödetmek gerektiğine işaret etti.

Ofisin açılması ve verginin de ödenmesinin gerektiğini dile getirerek, aksi halde bedelinin ödenmesi gerektiğini söyledi. Gerçek dışı bilgilerin ve haberlerin yapıldığını belirterek, leke sürülmeye çalıştığının da altını çizdi.

Söz konusu yıkıcı faaliyetlere bakıldığında şaşırılmadığını belirtip, bir bedelinin olması gerektiğini söyledi.

Daha Önce Gerçekleştirilen Açıklamalar

Birçok kişinin takip ettiği üzere Sosyal Medya Platformlarına dair düzenlemeler, geçtiğimiz sene yürürlüğe alınmıştı. Bunun sonucunda temsilci atama zorunluluğu getirilmiş; aksi durumda aşama aşama cezaların olduğu belirtilmişti.

Hürriyet gazetesinde geride bırakılan günlerde gerçekleştirilen bir haberde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyayı yalan terörü olarak gördüğü belirtilmişti. Abdülkadir Selvi Cumhurbaşkanı’nın KKTC gezisi esnasında soru-cevap yapabildiği söylemiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyayı önemsediğini, burada çoğu zaman görülen yalan haberleri de yalan terörü olarak nitlendirdiğini söylemişti.

Sosyal Medya Kanunu

Birçok kişinin bildiği üzere sosyal medya platformlarına dair ilk düzenleme, geçtiğimiz sene yürürlüğe alınmıştı. 1 Ekim 2020’De yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası, söz konusu platformların şirketlerine bir takım yasal zorunluluklar getirmişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleşen oylama ardından kabul edilen oylama ardından kabul edilen Sosyal Medya Yasası, işbu şirketleri Sosyal Ağ Sağlayıcı olarak belirtmekte. Ayrıca ülkemizde minimum 1 temsilci belirlemesini içermekte.  Bunun gerçek bir kişiliği bulunuyor Türk vatandaşı olmasının zorunlu. Ayrıca tüzel kişilik te olabilecek.

Buna ek olarak temsilcilik bulunmuyorsa yaptırım süreci de mevcut ve bunlar şöyle;

İlk kapsamda temsilci yoksa 1 Milyondan, 10 Milyon Türk Lirasına dek idari para cezası

10 günde bulunmuyorsa 30 Milyon Türk Lirası idari para cezası

3 ay kapsamında ülkemizdeki reklam faaliyetlerini durdurma

Son aşamaya gelindiğinde, ilk etapta yüzde 50 oranında bant genişliğini daraltma

Son aşamanın ikinci etabında yüzde 90 bant genişliği daraltma

Ayrıca bant genişliği daraltma cezası alan Sosyal Medya Şirketleri, bunu dört saat içerisinde yerine getirmek durumunda.

Kullanıcılar Başvuru Yapabilmekte

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen düzenlemeler kapsamında, sosyal medya kullanıcıları mahkemeye gitmeksizin kişilik haklarının ihlali için gerekli başvuruyu yapabilmekte. Burada ilgili firma, gerçekleştirilen başvuruya 48 saat kapsamında geri dönem durumunda.

Eğer bu yapılmazsa bir para cezası da mevcut. Bu 5 milyon Türk Lirası olup, cezai yaptırımın uygulanmaması durumunda 10 milyon Türk Lirası cezası bulunmakta. Buna ilave olarak hukuka aykırı olan, mahkemece belirtilen içeriklerin kaldırılmaması durumunda ise meydana gelecek maddi zararlar, ilgili firma tarafından karşılanmakta.


Yorum Yap



widget-1

MAIL ADRES

info@sosyalat.com

widget-2

TELEFON

0850 307 54 67